Siirry suoraan sisältöön

Tanssikilpailujen pohdintaa

Olin katsomassa lavatanssikilpailuita pitkästä aikaa, joka herätti ajatuksia laidasta laitaan. Hienot kisat oli, taitavia tanssijoita ja tuomareita sekä kivasti katsojiakin.

Jäin miettimään, että mitä kilpailuilta odotetaan…

Kilpailijoilla on montakin syytä osallistua. Joku menee katsomaan, että miellyttääkö oma tanssi tuomareita. Joku menee hakemaan kilpailukokemusta ja harjoittelee siten jännityksen hallintaa. Joku harjoittelee paljon ja haluaa voittaa koko kilpailun. Joku harjoittelee paljon ja haluaa nähdä, että mihin sijoittuu tässä porukassa ilman suuria paineita. Joku menee tanssimaan liikunnan ilosta. Vaihtoehtoja on paljon ja kaikki syyt ovat yhtä hyviä.

Kuuntelin keskustelua tanssikisoissa ja mietin, että on hienoa, miten kaikki ovat kuitenkin tanssin ympärillä ystävällisiä ja kannustavia toisia kohtaan, mutta kisalattialla kisataan tosissaan. Tanssikilpailujen ilmapiiri on jotenkin niin loistava.

Välillä kuulin kommentointia, että juuri hänen tanssityylistään ei tykätä vaikkapa jonkun tietyn tuomarin toimesta. Siihen on varmasti syynsä, jos tämä toistuu usein. Kannattaisi varmastikin kysyä vinkkiä joltain opettajalta, että onko ajatusta mistä se johtuu tai tietenkin jos pääsee menemään kyseisen opettajan tunneille, niin asia varmastikin selviää. Kisoissa kuvattavat videota myös paljastavat paljon asioita. Niistä voi katsoa millaisesta tyylistä tuomarit tykkäävät ja miten se poikkeaa omasta tanssityylistä. Kyse voi olla esim. rytmiikasta, tanssitekniikasta, parityöskentelystä tai musiikin tulkinnasta.

Haasteena kilpailuissa on samoja asioita, kuin tanssijoilla lavoillakin. Tärkeimpänä mielestäni rytmin kuuleminen ja siinä pysyminen. Lavoilla tietenkään sitä ei kukaan ole arvostelemassa ja siitä ei saa siten huonoja pisteitä tuomareilta, mutta toisaalta taas… Haluavatko tanssijat tanssia epärytmissä tanssivan ihmisen kanssa? Jotkut haluavat, jotkut eivät huomaakaan sitä ja jotkut kokevat sen olevan todella vaikeaa, kun ei olla rytmissä.

Parhaiten pärjäävistä kilpailijoista huomaa paljon asioita, joita katsoo ilolla ja osaa kuvitella sen nautinnon määrän molemmilla tanssijoilla. Heiltä löytyy vartalonhallintaa ja -käyttöä, tukijalan käyttöä, hyvää rytmiikkaa, hienoa parityöskentelyä ja erilaista musiikintulkintaa sekä paljon muuta. Samoja asioita on hienoa katsoa myös lavoilla, kun nämä asiat loistavat tanssista pitkälle, vaikka eleet ja tanssi voikin olla paljon pienempää ja ulkopuolelle näkymättömämpää.

Kilpatanssilavoilla tanssiminen ei mielestäni eroa lavoilla tanssimisesta muutoin, kuin että tanssia viimeistellään huomattavasti enemmän. Lavoilla ei tietenkään tarvitse osata välttämättä niin hiottua tekemistä vaan vähemmälläkin pärjää hyvin. Mutta kun nuo asiat on molemmilla hallussa, niin tanssista tulee vain niin ihana yhteinen matka!

(21.9.2019)

Tästä klikkaamalla takaisin blogien etusivulle