Siirry suoraan sisältöön

Soolotanssijasta paritanssijaksi?

Eräs oppilaani sanoi minulle, että hän on tullut tulokseen, että soolotanssitausta häiritsee paritanssin oppimista. Tässä tapauksessa kyse oli miehestä, joka oli tanssinut naisten kanssa, joilla on pelkästään soolotanssitaustaa. Tämä pisti miettimään, että onko todella näin. Mietin tätä asiaa siis ajatuksella, että soolotanssija on nainen, koska usein näin on ja haastavuuden miellän siten seuraamisen osalta.

Soolotanssien ajatuksena on usein tanssillinen liikunta. Niissä ei välttämättä kiinnitetä huomiota tanssitekniikkaan ja etenkään parityöskentelyyn. Silloin siis opitaan tanssiaskeleiden paikat ja kenties jotain tanssiteknisiä asioita, riippuen opettajasta ja tuntien tilaajasta. Tarkoituksena on siis pitää hauskaa ja tanssia ainakin osittain lajinomaisesti.

Miten tämä sitten vaikuttaa paritanssiin?

Soolotanssija oppii useinmiten lajinomaisia askelikkoja, joten liikeradat ja vartalon painopiste yms. ovat jollakin asteella tuttuja ja se voi helpottaa tanssimista. Soolotanssitunnilla opitaan tanssimaan rytmiin, joten naiset oppivat kuuntelemaan musiikkia. Soolotanssikurssilla kuitenkin seuraaminen jää opettelematta, mikä on paritanssin olennaisin asia.

Parin kanssa tanssiessa naisen/seuraajan pitäisi siis olla ihan vähän musiikista myöhässä, koska vienti-impulssi odotetaan mieheltä/viejältä ennen omaa liikettä. Tämä on useinmiten hankaluus soolotanssijalla, kun on tottunut seuraamaan musiikkia, eikä vientiä. Hänen kun täytyisi osata liikuttaa vartaloaan viejän viennin mukaisesti ja ottaa askel viejän askeleen jälkeen, jolloin tietää mihin suuntaan ja kuinka pitkänä askel otetaan, vai tuleeko sittenkin vain esim. osapainoaskel, joka muuttaakin tanssia täysin toisenlaiseksi.

Paritanssin upeus on mielestäni siinä, että viejä osaa viedä niin, että saa parin seuraamaan kaikkea vartalonliikettä ja seuraaja osaa seurata kaikki pienetkin nyanssit viennistä. Usein ensin opetellaan viemään selkein ja isohkoin liikkein, että vieminen ja seuraaminen on helpompaa. Ajan myötä viennin liikeradat pienenevät, jonka myötä viennistä ja seuraamisesta tulee herkempää. Hienous on siinä, että viejät ja seuraajat ovat kaikki erilaisia ja kaikkien kanssa etsitään niitä rajoja, että miten herkällä viennillä tanssi toimii yhdessä. Lisäksi on vielä mahdolliset omat koristelut tanssiin, kun molemmat siihen ovat valmiita.

Vientiä ja seuraamista ei siis voi harjoitella soolotanssikurssilla ellei kyseinen kurssi ole muutakin, kuin tanssiliikuntaa. Itse pidän myös soolotanssikursseja, joissa harjoitellaan vientiä ja seuraamista, että valmiudet paritanssimiseen lisääntyvät.

Onko tanssiliikuntatunneista hyötyä paritansseihin? Mielestäni on. Siellä voi oppia askelikkoja, lajinomaisuutta, vartalonkäyttöä sekä rytmitajua, vaikka parityöskentely tunneilta useimmiten puuttuukin. Seuraaminen vaatii malttia ja jonkin verran odottamista, koska ei ole etukäteen tiedossa, mitä seuraavaksi viejä vie, joten se harjoittelu täytyy tehdä siten muualla.

Kaikki tanssi on siis hyväksi liikunnan ja aivojen vireyden kannalta kaikille ikäluokille. Ja kaikki tanssiminen tukee toisiaan eli yhteneväisyyksiä löytyy vähän kaikenlaisesta tanssista. Tietenkin ne lajinomaiset asiat täytyy harjoitella joka lajin kohdalla erikseen. Tanssikaa ja etenkin nauttikaa tanssimisesta!!!

(12.1.2020)

Tästä klikkaamalla takaisin blogien etusivulle