Siirry suoraan sisältöön

Mikä on oikea tanssikurssitasoni?

Tämä on kysymys, jota jokainen tanssin harrastaja pohtii. Minä ajattelen tanssitasoista näin:

Kun ihminen tulee alkeistunnille, hän tietää, että hän ei osaa vielä tanssia ja hänen täytyy opetella tai sitten hän on niin paljon tanssinut, että hän haluaa kerrata perusteita, koska ne ovat todella tärkeitä. Tämä kurssitaso siis sopii kaikille, koska vaikka opettaja opettaa perusteita, niin pidemmällä oleva saa katsottua opettajan tekemisestä paljon syvempiäkin asioita ja harjoiteltua niitä. Tai toisena hyvänä harjoitteena näen eri parien kanssa tanssiessa, että miten saisin vietyä/seurattua tämän niin selkeästi, mutta kevyesti, että juuri tämä seuraaja oppisi opettajan opettaman asian mahdollisimman helposti.

Kun ihminen tulee alkeisjatkotunnille, on hän oppinut perusteet jollakin tapaa ja hän haluaa lisää kuvioita tanssiinsa. Mutta hyvin todennäköisesti hänen olisi vielä hyvä käydä lisää alkeistunneilla, että hän saa perusteet hyvin kuntoon. Tämä kurssitaso sopii kaikille tanssijoille, jotka osaavat tanssin perusteet ja muutaman peruskuvion jo kohtuuhyvin. Ja edistyneempi tanssija pystyy parantamaan taitojaan, kuten alkeistason kuvauksen lopussa lukee.

Kun ihminen tulee jatkotunnille, on hän oppinut perusteita kohtuullisesti ja peruskuviotkin ovat jollakin tavoin hallussa eli hän on hyvä tanssija, joten hän haluaa saada paljon lisää kuvioita omaan tanssiinsa. Todennäköisesti hänellä on kuitenkin perusteissa vielä rakennettavaa ja peruskuvioitakin voisi vielä hioa paremmaksi, joten hänen olisi hyvä käydä ainakin alkeisjatkotunnilla ja kenties alkeistunneillakin. Tämä kurssitaso sopii kaikille tanssijoille, jotka osaavat tanssin perusteet ja peruskuviot jo hyvin ja ovat siten valmiita varioimaan tanssia erilaisin kuvioin ja rytmiikoin. Ja edistyneempi tanssija pystyy parantamaan taitojaan, kuten alkeistason kuvauksen lopussa lukee.

Kun ihminen tulee edistyneiden tunnille, hän on sitä mieltä, että hän on todella hyvä tanssija ja siinä vaiheessa hän haluaa useinmiten opetella lisää perusteita. Tällöin aloitetaan viilaamaan perusasioita tanssiin kuntoon, että tanssista saadaan helppoa ja nautinnollista molemmille osapuolille. Tämä kurssitaso sopii kaikille pitkään tanssineille, jotka osaavat tansseihin erilaisia rytmiikoita ja haastavampiakin kuvioita. Heillä on valmiuksia syventää tanssiosaamistaan sekä teknisesti, että kuviomateriaalia soveltaen.

Tämä on aika raa’asti sanottu, mutta näin se usein menee. Perusteet ovat kaikkein tärkeimmät, että sen päälle saadaan rakennettua nautinnollista ja helppoa tanssia. Tanssista tulee helppoa, kun sen eteen on tehty paljon töitä. Jokainen tietenkin määrittelee oman tarpeensa omasta tanssitasostaan, koska pelkillä tanssien perusteillakin pärjää lavoilla tanssiessa halutessaan. Joillakin kuitenkin on oma tavoitetaso korkeammalla, joten heille on hyvä antaa mahdollisuus tanssia tasollaan.

Kokonaisuutena siis alkeistunnit ovat kaikille sopivia. Tosin siellä täytyy jo pidempään tanssineiden ottaa huomioon, että siellä todellakin tanssitaan perusteita ja heidän pitää silloin tanssia opetettavia asioita. Kylläkin pidempään tanssinut osaa ottaa opettajan opetuksesta rivien välistä lukemalla tai katsomalla jotain lisää, mitä voi harjoitella tanssiessaan. Tai sitten voi harjoitella oman viemisensä tai seuraamisensa herkkyyden kasvattamista, eli kuinka pienellä viennillä saan tämän parin seuraamaan opetettavan asian tai kuinka herkästi kuulen viejän viennin kuitenkaan olematta etuajassa tai aavistaen olemattomia.

Tanssin iloa kaikille taitotasoille!!!

(9.8.2019)

Tästä klikkaamalla takaisin blogien etusivulle