Siirry suoraan sisältöön

Miksi tanssinopettaja opettaa muuta, kuin pyydän?

Tanssikurssilla opettaja on ennen tuntia tehnyt jonkinlaisen tuntisuunnitelman, joka usein myös kehittyy tunnin aikana johonkin suuntaan. Usein tunnin kehittymiseen vaikuttaa se, millaiset lähtökohdat oppilailla on ja miten he pystyvät omaksumaan asioita tunnin aikana. Usein tunnilla huomaa esim. jonkin olennaisen seikan puuttuvan oppilailta, joten täytyy rakentaa sitä, ennenkuin voi mennä asiassa eteenpäin. Tai sitten huomaa, että oppilaiden keskittymiskyky ei riitä tällaisen asian opettamiseen, niin sitten toteutetaan tunti jotenkin muutoin. Mutta isommilla tanssikursseilla palaute jää usein yleiseksi ja kaikille suunnatuksi, joten kaikki eivät välttämättä ymmärrä, että kyseinen asia koskee myös häntä. Silloin kyseiseen asiaan, mikä on oltu tavoitteena, ei välttämättä päästä lainkaan tai kenties vain pinnallisesti raapaisemaan.

Pienryhmätunnilla opettaja on tehnyt jonkinlaisen tuntisuunnitelman, joka sekin kehittyy tunnin aikana samalla tavoin. Samat asiat vaikuttavat tunnin kehittymiseen, kuin isommalla tanssikurssillakin. Pienryhmätunnilla opettaja voi käydä antamassa jokaiselle oppilaalle jokin asian, mihin oppilas voi kiinnittää huomiota omassa tekemisessään enemmän. Siten näillä yksilöllisillä vinkeillä voidaan päästä nopeammin siihen haluttuun asiaan, mitä tunnilla haluttiin opiskella.

Yksityistunnille opettaja saattaa tulla ilman tuntisuunnitelmaa, koska tunti kehittyy oppilaan tarpeen mukaisesti. Oppilas haluaa oppia vaikkapa jonkin kuvion ja opettaja toteaa, että oppilaan vartalon kannatus ja jalan päällä pysyminen tai vaikkapa jalan ojentaminen ei tue kyseisen kuvion oppimista, joten ensin täytyy rakentaa juuri ne asiat kuntoon. Tämä voi aiheuttaa sen, että yksityistunnilta tulee kotiläksyksi venytellä lonkankoukistajia joka päivä tai syvien lihaksien vahvistamista tietyin harjoittein tai vaikkapa tukijalan käytön harjoitteita. Näiden kehityttyä kyseisen kuvion tekeminen on siten paljon helpompaa ja etenkin molemmille osapuolille mukavampaa.

Riippuen siis tilanteesta ja käytettävästä ajasta opettaja tekee paljon enemmän, kuin opettaa tanssimaan. Hän opettaa myös erilaisia motorisia taitoja ja antaa vinkkejä esim. liikkuvuuden lisäämiseen, että tanssista tulisi hauskaa ja mahdollisimman helppoa. Taustatekijöiden rakentaminen on usein ensin tärkeämpää, kuin jonkin kuvion osaaminen. Yksityistunneilla usein otan videota alkulähtökohdasta johonkin tiettyyn asiaan ja myöhemmin toisella opetuskerralla uudelleen ja niiden vertaaminen avaa monen silmiä tapahtuneelle muutokselle.

Luota siis tanssinopettajasi ammattitaitoon siinä, että hän näkee, mikä on sinulle itsellesi parhaaksi. Kerro opettajallesi, mikä on tavoitteesi tunneille, joka voi olla vaikka se, että osaan tanssia yhtä tanssilajia niin, että pärjään lavoilla tai haluan parantaa tanssiasentoani ja valmiuksiani johonkin tiettyyn tanssilajiperheeseen liittyen. Tämän tiedon myötä opettajasi pystyy rakentamaan tunnit siten, että sinä edistyt tavoitettasi kohti.